28 Mayıs 2012 Pazartesi
Ortak yanlarımızın keşfi
Özgürlük Yazarları filmi benim için, biraz da başlıktaki cümle ile ifade edilebilecek bir film. Birbirine kıyasıya düşman olan öğrencilerin, aslında ortak yanlarını keşiflerini analtan bir süreç. Onların da acı çektiğini, onların da sevdiklerini kaybettiklerini, onların da insan olduğunu anlatan bir film. Onlar kim? Onlar yanı başınızdaki sırada oturan, iki mahalle ötenizdeki arkadaşınız, komşunuz.
Film idealist bir öğretmenin, birbirinden farklı etnik kökenleri olan, hemen hepsi suçlu! hükmünü giymiş öğrencileri ile olan hikayelerini anlatıyor. Onlara inandığınızda, güvendiğinizde, içlerindeki cevheri açığa çıkartmak için uğraştığınızda neler olabileceğini gösteriyor. Tipik bir Amerikan filmi olarak Yahudileri öven epey kısmı olsa da, izlenmeye değer. Özellikle gençler ve gençlerle ilgilenen insanların hoşuna gideceğini düşünüyorum. Bu arada filmin gerçek bir hikayeyi anlattığını söylemeyi de unutmayalım.
Filmin tanıtım metni aşağıda. Filmi internetten bulup izleyebildiğinizi de söyleyelim. Tabi ki orjinalini bulup alırsanız çok daha iyi olur.
Tanıtım:
Birbirlerinden farklı ama ortak olarak hayattan beklentileri olmayan karakterle dolu koca bir sınıf öğrencinin arasında idealist duygularla öğretmenlik yapmaya yeni başlayan Erin’in işi, sandığından da zordur. Farklı ırk ve toplum katmanlarından gelen öğrenciler için okul, sadece yaşları gereği orada bulunmaya katlanmaları gereken bir yerdir.
Erin, kendince yöntemlerle onlara yakınlaşmaya çalışsa da bu niyeti daha da büyük tepkilere yol açar. Çünkü öğrenciler, hayatta yüzleştikleri ırksal ve toplumsal acı gerçekleri farkına vararak öğretmenlerinin saf idealizmi bırakmasını isterler. Zaman içinde onlarla iletişim kurmayı başaran Erin, herbiri birbirinden farklı hikayesi olan bu gençleri, kendi hikayelerini yazmaları ve bunu da birbirleri ile paylaşmaları konusunda cesaretlendirir. Basit bir günlük işlevi görmenin ötesine geçen bu yazılar, öğrencilerin hayata tutunmalarını sağlayan bir araca dönüşecektir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder