31 Temmuz 2012 Salı

Kek, kurabiye, pasta

Keklerin, pastaların dinî motifler kullanılarak süslenmesinde, dinî estetik, edeb nereye kadar müsade eder, bilen birilerinden görüş almak lazım geldiğini düşünüyorum.  O zamana kadar ola ki ihtiyacınız olur, buyrun bir iki fikir :)
 









Kaynak burada.

27 Temmuz 2012 Cuma

Ramazan tişörtleri


Haftasonu Beyazıt Kitap Fuarı'na gittik. Sizlere tanıtmak, çocuklarımızın istifadesine sunmak için birkaç kitap da aldık. Onları ayrıca yazacağım. Bugün sizlere göstermek istediğim baskılı tişörtler...

Birdirbir dergisini severek takip ediyoruz. Yayıncısı EDAM'ın gençler için hazırladığı bu tişörtler, fuarda bize sürpriz yaptı. Zannedersem 4 ya da 5 farklı renk ve mesajda tişört mevcut. Çocuklar ve gençler için uygun bedenleri de var.



Gençler giydikleri tişörtlerle mesaj vermeyi seviyorlar. Üstelik çok zahmetli bir iş de değil bu. Diyeceğimiz o ki, sizler de hem Ramazan'a özel, hem kendi çocuklarınıza özel bu tür tişörtler hazırlayabilirsiniz.

Belki sponsor bulabilirsek birgün biz de sitemizin tişörtlerini bastırır ve okuyucularımızla paylaşırız.





Ahşap oyuncak yapımı atölyesi




Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi Ağustos ayı programında güzel bir atölye çalışması var. Vakti müsait olanların katılımında epey fayda görüyoruz. Hem doğal, hem sağlıklı, hem de çocuklarla birlikte birşeyler yapma imkanı sunacak bu atölye çalışması.

Ağustos 2012 Programı

18 yaş ve üzeri içindir.
Katılım belgesi, eğitime tam katılımı gösterir, mesleki yetki vermez.


Ahşap Oyuncak Yapımı

2.çalışma

Bedia Tülüler

28 temmuz 2012 cumartesi 13:00 - 16:00

Katılımcı sayısı: 20, En az katılımcı sayısı: 15

40 TL


26 Temmuz 2012 Perşembe

Namaz Kitabım

  Kuru bilginin kalıcı olmadığı malum. Bunun yerine çocukların öğrenme sürecine katıldıkları, hatta oyunu bir çeşit öğrenmeye dönüştürdükleri metodlar revaçta. Bu metodlar için de gün geçmiyor ki yeni etkinlik kitapları çıkmasın. Yahut her eğitim kitabının içine bir de aktivite bölümü eklenmesin.

Din eğitiminde de bu böyle. Hepiniz hatırlarsınız. Elif-be’yi öğrenirken ezberlenen şiirler pek yardımcı olur insana. Belki hala hatırınızdadır.

Bugün tanıtacağımız kitap ta bu minvalde. Konu sadece namaz. Ama namazla ilgili her şey bu kitaba dahil olmuş görünüyor. Bir çocuğun/insanın namazla alakalı öğrenmesi gereken hemen her şey bu sevimli kitapta toplanmış. Derli toplu hepsi bir arada.

Namaz, gusül, teyemmüm, namazla ilgili kıssalar, müezzin, niyet, namazın rükunları, şiirler, bilmeceler, bulmacalar, asr-ı saadetten hatıralar, kıbleyi nasıl bulacağımıza dair bilgiler, ezan, ezanın anlamı, ezan duası… daha neler var neler, hangi birini sayalım. Kısacası namazla ilgili her şey. Hem namazla ilgili her şey, hemen her detay hem de bunlarla ilgili etkinlikler, oyunlar aynı kitabın içinde.

5 vakit namazın kılınışı da resimlerle anlatılmış. Ayrıca yine namazların kılınışına dair kitapla birlikte verilen bir de oyun var: Namazın Kılınışı Yap-Boz Oyunu. 


Çocuklarımıza namaz eğitimi vermek önemli. Bu anlamda bize yardımcı olabilecek her güzel eser de başımızın tacı.


Kitabın Künyesi:
Bilal Yorulmaz (Yrd. Doç. Dr.)
Dem yayınları
İstanbul 2012
Kitapta namazla ilgili bazı tarihi bilgiler hikayelerle verilmiş.


 4 rekatlık namaz tablosu hazır. İstediğiniz namazı bu tabloda hareketleri ile belirtebilirsiniz. Namazın kılınışı ile ilgili yap-boz oyunu.




24 Temmuz 2012 Salı

Ramazan fanusu


Bulunduğumuz mekanları süsleyebilmek için bir etkinlik örneği daha. Bu renkli fanuslar ortamı neşelendirmek için yeterli. Çıktı alın ve renkli kağıtlardan kalıbınızı kesin. Üzerini istediğiniz şekilde süsleyin. Renkli kalemler, boncuklar, çeşit çeşit şekiller olabilir.

İşte kalıbımızın açık hali ve bittiğinde nasıl göründüğüne dair bir foto. Kaynak ise burada.



Kalıbımız.




Son hali.


23 Temmuz 2012 Pazartesi

Ramazan ilahilerine devam


Ramazan şarkısı


Dünyanın farklı yerlerinden çocuklar Ramazan diye sesleniyor!

22 Temmuz 2012 Pazar

Ramazan: Cennetin süslendiği ay


İbni Abbas'tan rivayet edilen bir hadiste Ramazan ayının girmesiyle cennetin süslendiğinden bahsediliyordu. Biz de bu cennet geleneğini yaşatalım isteriz. Evlerimizi, mescidlerimizi, okullarımızı Ramazan'ın teşrifi ile süsleyelim istemez misiniz?

Ramazan boyunca size bazı süsleme faaliyetlerini sunacağız. İşte bunlardan ilki.
Kaynak ve detaylı anlatım burada. Kolayca hazırlanabilecek bir süs bu. Yıldızları ve ayları hazırlayın, bir ipe dizin ve güzelce asın.

Kendi etkinliğinizin fotoğrafını çekerseniz, yayınlamaktan sevinç duyarız.

21 Temmuz 2012 Cumartesi

Kale pasta


Ramazan günleri uzun... Çocukları motive edecek birkaç faaliyet fena olmazdı... Bu amaçla, bayramda yahut bir akşam iftarda onlara bu pasta kaleyi yapabilirsiniz.

20 Temmuz 2012 Cuma

Ramazan takvimi


Sadece Ramazan'a özel bir takvim. Çocuklar oruç tuttukları günü işaretleyebilirler.
Takvimde besmele yazılı olduğu için özellikle bir yere asılmasına, yere vs atılmamasına dikkat göstermemiz gerektiğini de hatırlatalım.

19 Temmuz 2012 Perşembe

Ramazan çetelesi


Young Khalifeh bir Ramazan çetelesi hazırlamış. Çeteleyi biraz Türkçe'leştirdik. Çocuklarımıza hediye edelim istedik. Renkli çıktı alıp, kullanabilirsiniz.

Ramazan içinde yahut sonunda çocuğunuz ve çetelesinin fotoğrafını çekip bize gönderebilirseniz çok seviniriz, buradan yayınlarız: cocuklarbizim@gmail.com

14 Temmuz 2012 Cumartesi

Muz süslemesi



Birkaç öğrenciye (yaklaşık 80 kadar) muz ikram edilecekti. Süsleyelim öyle ikram edelim dedik. Muzların üzerine çeşit çeşit suret çizildi. Saplarına bir de kurdele bağlayalım demiştik ama 80 tane muz olunca gözümüz korktu. 

İkram önerisi olarak hatırınızda olsun. 

13 Temmuz 2012 Cuma

Eve doğru üç küçük kız



Beyaz adam herkes kendine benzesin ister. Kendisine benzemeyenleri insandan saymaz. Onları yönetebilme hakkına sahip görür kendini. Evlatları, annelerinden ayırabileceğini zanneder. Görür ki üç nesil içinde bu Aborjinler beyazlaşmaktadır. Bu yüzden melez çocukları toplar, eğitirler! Tuvaletlerini bir kovanın içine yaptıkları, geceyi kilitli bir odada geçirdikleri kampta.

Çit gerçek bir hikayeden uyarlama. 15 yaş üstü gruplarla izlenebileceği kanaatindeyiz.  

Şuradan aldığımız tanıtım şu şekilde: Bu filmde, ailelerinden zorla koparılan üç genç Aborjin kızının gerçek öyküsünü anlatmaktadır. Bu şekilde ailelerinden alınan çocuklara şimdi "Çalınmış Nesil" adı verilmektedir. Ve bu üç kız günümüzde "Çalınmış Nesil" olarak anılan grubun bir parçasıdırlar.



Filmin Künyesi:
Filmin adı: Çit 
Orjinal adı: Rabbit-Proof Fence
IMDB Puanı  7.6/10
Yapım: 2002 - Avustralya,
Tür: Dram,  Macera,
Süre: 94 dakika
Yönetmen: Phillip Noyce,
Oyuncular: Kenneth Branagh, David Gulpilil, Ningali Lawford, Deborah Mailman, Natasha Wanganeen, Jason Clarke, Myarn Lawford, Tianna Sansbury, Everlyn Sampi, Laura Monaghan,
Müzisyen : Peter Gabriel,
Görüntü Y.: Christopher Doyle,
Senaryo: Doris Pilkington, Christine Olsen,
Senaryo (Kitap): Doris Pilkington,
Yapımcı: Phillip Noyce, John Winter, Christine Olsen,

4 Temmuz 2012 Çarşamba

Berat Kandili


Kandiliniz mübarek olsun ;)

Hayırlı hizmetlerde bulunalım diye, çocuklarımız bizim yüzümüzü, Peygamberimizin yüzünü ağartan çocuklar olsun diye dua edelim e mi? :))

Tasavvufta çocuk yazarına cevherler var!




Çocuk edebiyatı alanında ülkemizde hâlâ yapılabilecek çok şey var.. Tasavvuf edebiyatının birikimi çocuk edebiyatına uyarlanmalı..

Tarih ve tasavvuf üzerine çalışmalarından tanıdığımız, Türkiye'nin sayılı kitap kurtlarından Yusuf Turan Günaydın Bey ile Türkiye'de çocuk edebiyatı ve meseleleri üzerine kısa bir röportaj gerçekleştirdik.

Çocuk edebiyatımızda Mevlana, Yûnus Emre, Hacı Bektaş başta olmak üzere tasavvufî kişilikler ve semboller ne kadar yer buluyor? Bu alanda nitelikli bir duruş sergileyebiliyor muyuz?

Çocuk edebiyatımızda tasavvufî kişiliklerin bütünüyle yer bulabilmesi söz konusu değildir. Bu anlamda akla önce Mevlânâ gelir. Çünkü Mesnevî’si gerçekten büyük ilgi görmüştür. Bu kitap gerçek anlamda bir Şark klasiğidir. Klasikler bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çocuk edebiyatına uyarlanmaktadır. Mesnevî’den çocuklar için düzenlenmiş seçmelere kitap piyasasında bolca rastlayabilirsiniz.

Yûnus Emre’den ise dişe dokunur tek örnek olarak, o da “ilk gençlik çağındaki çocuklar” için, Memet Fuat’ın açıklamalı seçmesini hatırlıyorum. Biliyorsunuz Hacı Bektaş Velî’nin Makâlât’ı, Mesnevî ve Yûnus Divanı kadar olmasa da klasiklerimiz arasında yer almış bir eserdir. Elbette Makâlât’tan çocuklar için çok güzel bir uyarlama çıkartılabilir. Ama bunun gerçekleştirildiğine şahit olmadık bugüne kadar.

Ramazan geliyor!


Ramazan gelir ve birileri bundan memnun olmaz!

"Ramazan ayının ilk gecesi girince şeytanlar ve cinlerin azgınları zincire vurularak bağlanır."  Hadis-i Şerif

3 Temmuz 2012 Salı

Çocuklar Kasabası


Çocukları, çocuk eğitimi önemseyen insanlar, yani bizim gibi düşünen, en az bizim kadar gayretli insanlar neler yapmışlar/yapıyorlar? Siz de merak eder misiniz? Dünyanın her hangi bir yerinde, zamanın herhangi bir bölümünde...

Bugün karşıma çıkan yazı onlardan birini anlatıyor. Sırasan bir Türk gencinin, gördüğü tarih dersleri ile adını kolayca hatırlayacağı bir isim: Kazım Karabekir Paşa.

Savaşta yetim kalan çocuklar için yaptığı çalışmalar, kurduğu okullar, açtığı kurslar ve daha fazlası bu yazıda.

Yetimler için anaokulları, meslek edindirme kursları ne kadar hoş geliyor insana.. Belki tekrar gündeme gelir, faaliyete geçer.. Benzerleri yok değildir elbet...


Related Posts with Thumbnails