9 Mart 2015 Pazartesi

Etkinliklerle Siyer-i Nebi ve Hadis konuları

Bugün Şehbal Kültür Merkezi Regep (Rehber Geliştirme Programı) kapsamında Siyer-i Nebi ve Hadis içerikli etkinlikler üzerine bir çalışma yaptık.



Çocuklarla etkinlik yapmak çok eğlendirici, öğretici olsa da çoğu eğitim rehberinin, öğretmenin işine geldiği gibi biraz boyama, biraz da karton kesmekten ibaret değil. Etkinlikleri sadece biraz daha kapsamlı, öğrencinin çok daha fazla dahil olduğu, akılda kalıcılığı daha yüksek dersler olarak düşünmeli, iyi bir eğitimci.

Siyer-i Nebi yani Peygamger Efendimizin hayatı mevzu olunca, istiyoruz ki çocuk kronolojiye boğulmasın, Peygamberini sevsin, O'nun (sav) ahlakını özümsesiz. Etkinlik hazırlarken bunu da unutmayalım lütfen. Hadisler için de aynı şey geçerli, özünü vermek asıl maksat. Sadece ezberletmek değil.



Şimdi kitaplardan, web sitelerinden, boyamalardan bir demet sunalım sizlere...



Diyanet  İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Hikayelerle 40 Hadis, oldukça güzel kaliteli bir yapım. Her hadis için kısa bir hikaye yer alıyor.



  

  




Aşağıda bazı hadislerin Arapça metinlerini göreceksiniz. Çocuklar Kur'an okumayı da öğrenmişlerse eğer, bence çok faydalı bir çalışma olacaktır.
Çocuk iki alanda da pratik yapmış olacak, hem metnin okunması, harekelenmesi, harflerin durumu hem de hadisin okunuşu. Ezberlemeyi de kolaylaştıracağını düşünüyorum.
Bu etkinliği yaptırdığımız öğrencilerden biri, hadisteki her harfi ayrı renge boyamayı tercih etti. Harflerin bitiştirilmesi noktasında çok güzel bir tercih oldu. Sizler de çocuklarınızdan böyle bir boyama şekli isteyebilirsiniz, bir defada birkaç etkinlik birden...







 Kelime içindeki her harf, farklı renkte...


Çocukların kullanmaktan keyif alacağı iğnelikler. Çantalarına, yakalarına takmaktan çok hoşnut oluyorlar. Hazırlayıp bastırabileceğiniz gibi kendiniz de çocuklarla birlikte yapabilirsiniz.



Web siteleri, bloglara gelirsek...

www.siyerinebi.com kaynaklardan bir tanesi, ayrıca sitenin hazırladığı haritalar şurada....

www.sonpeygamber.info ve www.sonpeygambercocuk.info sitelerini de unutmayalım. 

 

Haritalar tarih anlatırken ne kadar da kokaylaştırıyor işi. Çocuklara hicreti anlatırken, Siyer'i anlatırken lütfen bu güzel kaynaklardan da istifade edelim. Hicreti günlük bir yürüyüş gibi algılamasın, katedilen mesafeyi gözlerinde canlandırabilsinler.


 Bir annenin oğlu için yaptığı hadis kartlarını burada görebilirsiniz. 


Şarkılar da olmazsa olmazlarda...

Gülberenk Şemail şarkısı...

Burada da "Selam Olsun" ilahisi var ki yine çocuklar koro halinde çok güzel seslendiriyorlar..






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails