8 Ekim 2013 Salı
Kurban bayramına uzmanların bakışı nasıl?
Arkadaşım paylaşmış, hemen siteye almaya karar verdim. Arşivimizde bulunsun.
Benim, görüşlerine kıymet verdiğim Adem Güneş hocanın, kurban ile ilgili programından bazı notlar şu şekilde:
* Kurbanlık erken alınır da çocuk onunla yakınlaşmaya başlarsa bu hayvan kurban bayramında kesilirse çocuğun yaşayacağı tramva büyük olur. çocukla kurban arasında 7-6 yaş öncesinde böylesi bir bağ oluşturulmaması/oluşacak zeminin olmaması gerekir.
* Birçok çocuk böylesi bir yanılgıdan dolayı ete ve yaşama karşı, kurbanı kesen babasıysa babasına karşı farklı bir duygu geliştirebiliyor.
* Çocukların 7 yaş öncesi asla kurban kesim yerlerine götürülmemesi, kurbanın kesim sahnesini görmemesi gerekir.
* 7 yaş öncesinde kurbanın parçalarını da görmemeli, canlandırma yapabilecek şekilde ayaklar, kelle vb. gösterilmemelidir.
* 7 yaş öncesi çocuklar kurban bayramını, bayram havasıyla, ziyaretler vb. gibi etkinliklerle tanıması lazım. Kurbanı illa kesim vurgusuyla anlatmak gerekmez. Kurbanın bir kesim bir bayram tarafı var.
* 7-12 yaş arası çocuklar kurbanı görebilir ama kesimini değil. 7-12 yaş arası çocuklar kurbanı, bayramı ve kesimi fark etsinler ama kesimi görmesinler.
5 Ekim 2013 Cumartesi
Oyun Terapisi nedir?
Çocukluğunuza dair hatırladığınız kaç sokak oyunu hatıranız var? Eminim çoktur, özellikle otuzlu yaşları sürüyorsanız. Dana genç arkadaşlar için bu anılar gittikçe azalıyor. Şimdilerde ise sokakta oynayan çocuk görmek, pek sık rastlanabilecek bir durum değil.
Halbuki çocukla oyunla öğreniyor. Oyun oynayarak yaşadıklarını tekrar ediyor, içselleştiriyor. Büyük dünya hayatını, kendi küçük -fakat önemli- oyun dünyasında modelliyor. Deşarj oluyor, terbiye oluyor.
Veliler ya da eğitimciler olarak belki de çocuklara yönelik en önemli vazifemiz, oyunlarını onlardan almamak. Oyunun ne kadar ciddi bir iş olduğunu farkedersek, onlarla daha sık oynar mıyız acaba?
7/24 İlm-i hâl
Eğitim Danışmanlığı Araştırmaları Merkezi (EDAM) 15 yaş üzerindeki gençler ve yetişkinler için bir ilmihal kitabı hazırladı. Teorik bilgilerden ziyade günlük hayatta sıkça karşılaşılan durumlarda nasıl davranılması gerektiğine dair bilgilerin öncelendiği eser fotoğraf ve çizimlerle zenginleştirilerek verilen bilgilerin kolay algılanmasına katkı sağlanıyor.
Hanefi mezhebine göre hazırlanan eser, ayrıntılara girmeden gerekli olan asgarî düzeyde bilgi veriyor. Kitapta imani meselelerden namazın nasıl kılınacağına, oruçtan zekata ve ölülerin nasıl defnedileceğine kadar birçok konuda bilgiler veriliyor.
Kitap geniş bir akademik heyetin danışmanlığında Alpaslan Durmuş, Dudu Ekinci, Hatice Işılak Durmuş, İlyas Aslan, Vecdi Akyüz ve Veli Karataş tarafından hazırlanmış.
4 Ekim 2013 Cuma
Kurban bayramı için tatlı fikirler
Aşağıdaki resimler işin tatlı tarafı :) Kurban bayramı için güzel bir fikir olabilir.
Çocuklar kendilerini önemsediğinizi farkettirdiğinizde oldukça mutlu oluyorlar. Onlar için bayrama özel bir kart ve küçük bir hediye paketi hazırlayabilirsiniz. Masrafa girmeden, evdeki malzemelerle bile bunu halletmek zor değil. Sadece biraz gayret ve hayal gücü yeter desek...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)