8 Ekim 2013 Salı
Kurban bayramına uzmanların bakışı nasıl?
Arkadaşım paylaşmış, hemen siteye almaya karar verdim. Arşivimizde bulunsun.
Benim, görüşlerine kıymet verdiğim Adem Güneş hocanın, kurban ile ilgili programından bazı notlar şu şekilde:
* Kurbanlık erken alınır da çocuk onunla yakınlaşmaya başlarsa bu hayvan kurban bayramında kesilirse çocuğun yaşayacağı tramva büyük olur. çocukla kurban arasında 7-6 yaş öncesinde böylesi bir bağ oluşturulmaması/oluşacak zeminin olmaması gerekir.
* Birçok çocuk böylesi bir yanılgıdan dolayı ete ve yaşama karşı, kurbanı kesen babasıysa babasına karşı farklı bir duygu geliştirebiliyor.
* Çocukların 7 yaş öncesi asla kurban kesim yerlerine götürülmemesi, kurbanın kesim sahnesini görmemesi gerekir.
* 7 yaş öncesinde kurbanın parçalarını da görmemeli, canlandırma yapabilecek şekilde ayaklar, kelle vb. gösterilmemelidir.
* 7 yaş öncesi çocuklar kurban bayramını, bayram havasıyla, ziyaretler vb. gibi etkinliklerle tanıması lazım. Kurbanı illa kesim vurgusuyla anlatmak gerekmez. Kurbanın bir kesim bir bayram tarafı var.
* 7-12 yaş arası çocuklar kurbanı görebilir ama kesimini değil. 7-12 yaş arası çocuklar kurbanı, bayramı ve kesimi fark etsinler ama kesimi görmesinler.
* 12 yaş sonrası çocuklar ise (12 yaş bazı çocuklar için 13 yaşa tekabül eder; duygu dünyasında kendini güçlü tutabileceği, yaşamın gerçeklerini anlayabilecek yaş demektir dolayısıyla kimi çocuk için 11 yaş kimisi için 13 yaş olabilir) kurban kesimi anlatılabilir, kesimi aşama aşama görebilir.
* Çocuğuma gelenek, kültür, dini vecibe aktaracağım diye 4-5 yaş çocukların kucağa alınarak bak kurban kesiliyor diye gösterilmesi pedagojik açıdan doğru değildir.
* Kurban kesimi bir yardımlaşma olarak da anlatılabilir. Senede bir kere et yiyecek kişiler açısından yardımlaşma ibadeti yönüyle de tanımalı kurbanı.
* Kruban Bayramının rutin ibadetlerini -bayram namazı gibi- erken tanıması, kendi inandığı değerlerin ne kadar çok kişi tarafından benzimsendiğini, kendisinin de bir bütünün parçası olduğunu böylesi vakitlerde daha iyi anlar.
* Bembeyaz kıyafetler içinde Hacda bulunanların topluca yaptıkları ibadeti izlemeleri, dinlerine ait aidiyet duygularını pekiştirici unsurlardır.
* Kurbanı sadece hayvanın kurban edilmesine hasretmeyip bütün yönleriyle, yardımlaşma yönüyle, bayramlaşma yönüyle, hac yönüyle bir bütün olarak anlatılmasında fayda vardır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder