5 Ekim 2013 Cumartesi

Oyun Terapisi nedir?






Çocukluğunuza dair hatırladığınız kaç sokak oyunu hatıranız var? Eminim çoktur, özellikle otuzlu yaşları sürüyorsanız. Dana genç arkadaşlar için bu anılar gittikçe azalıyor. Şimdilerde ise sokakta oynayan çocuk görmek, pek sık rastlanabilecek bir durum değil.

Halbuki çocukla oyunla öğreniyor. Oyun oynayarak yaşadıklarını tekrar ediyor, içselleştiriyor. Büyük dünya hayatını, kendi küçük -fakat önemli- oyun dünyasında modelliyor. Deşarj oluyor, terbiye oluyor. 

Veliler ya da eğitimciler olarak belki de çocuklara yönelik en önemli vazifemiz, oyunlarını onlardan almamak. Oyunun ne kadar ciddi bir iş olduğunu farkedersek, onlarla daha sık oynar mıyız acaba?


Oyun Terapisi kavramını daha önce duydunuz mu bilmiyorum. Fakat bundan sonra daha sık duyacağımız kesin.  Oyun Terapisi adından da anlaşılacağı üzere, bir uzmanın çocukla oyun oynaması ve bu esnada hem sorunu tespit hem de terapi-tedavi sürecini içeren bir uygulama. 

“Çocuklar başa çıkmakta zorlandıkları durumlarla, ifade etmekte güçlük çektikleri duygularla oyun aracılığıyla başa çıkmaya ve çözüm üretmeye çalışır. Deneyimsel Oyun Terapisi, özellikle oyunun bu işlevinden yararlanarak çocuklara yardımcı olmaya çalışır.”

"Deneyimsel Oyun Terapisi" oyunun akışıyla ilgili tüm kontrolün çocukta olduğu ve oyun terapistinin öncelikle oyun arkadaşı olmak zorunda olduğu bir yaklaşımdır. Çocuk, sınırları ne kadar zorlayan bir oyun oynarsa oynasın fark etmez. Oyun terapisti, çocuğun oyununa katılır ve onunla beraber sürecin bir parçası olur. Oyun terapistiyle güven ilişkisinin sağlanmasıyla birlikte, çocuk oyunları aracılığıyla kendisini zor durumda bırakan yaşantılarıyla ilgilenmeye başlar. İfade edemediği duygularını açığa çıkarır. Oyundaki hareketliliğin de yardımıyla, travma nedeniyle kasılmış olan bedeni gevşemeye başlar. Başa çıkamayacağı kadar büyük görünen sorunlar, oyunun büyülü dünyası içinde küçülmeye başlar. Çocuk güçlendikçe yaşamakta olduğu sorun etkisini kaybeder ve iyileşme gerçekleşir.”

Hangi durumlarda kullanıldığını merak ettiğinizde, karşınıza birçok alan çıkıyor: Kaygılar, Korkular, TSSB ve diğer Anksiyete Sorunları – Çocukluk Depresyonu -Dikkat Eksikliği ve DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) -Öğrenme Güçlüğü -Uyum ve Davranış Bozuklukları -Dürtüsellik / Impulsivite -Okuma ve Konuşma Bozuklukları – Özgüven Sorunları – Psikolojik Ağrılar, Çocukta Baş Ağrısı ve Karın Ağrıları – Boşanma Sonrası Adaptasyon Sorunları ilk anda sayılabilenler. 

Deneyimsel Oyun Terapisi’nin kurucusu psikolog önümüzdeki günlerde Türkiye’de ilgili uzmanlara eğitim verecek. Bizim de bu konuda kulağımız delik olacak gibi görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails